reede, 13. mai 2016

17.-21. päev peale operatsiooni, kastreerimisest

Läänerindel läheb vaikselt. Eelmisel arstivisiidil tõmmati enamus niite välja, kuid kaks pidin nädal hiljem ise ära võtma. Nii saigi siis tehtud ja õnneks lasi Archie need kenasti ära võtta. Krae on veel kaelas, sest haaval on kärnad ja ma ei taha, et ta need hulluks lakuks. Ei kujuta ette, mis rõõm koeral on, kui lõpuks kraest lahti saab. Juba hetkel on olukordi, kus krae tagasi panemisel läheb "jonniks" ja vastupunnimiseks...
Peale 20-min jalutamist oli uni magus!
Kuna jalutuskäigud võivad juba pikemad olla, siis saame mere äärde ja tagasi käidud. Koeraga koos on ots u 20 minutit, kui aga üks 3-aastane tegelane ka kaasa võtta, siis kulub jalutamiseks u 30 minutit (ehk väga aeglane tempo ja koerale palju nuuskimist). Näha on, et 20 minutit on kord päevas ok, aga kui peaks füsioplaani järgi seda 3-4 korda päevas tegema, siis läheb koerale paljuks. Peale hommikust jalutuskäiku on trepist üles tulemine veidi vaevalisem, kui võrrelda tavalise krapsakama üles tulemisega. Seega 2x 15-20 minutit väljaspool õue jalutamist on hetkel ok. Lisaks saab toas ja pissipauside ajal end piisavalt liigutada. 
Tänasest hakkab neljas nädal jooksma ja seega võib koera vahepeal ka juba 3-4,5 m rihmaga endast kaugemale lasta. Muidugi ei saa üheski plaanis kinni olla, vaid alati peab koera enesetunnet jälgima. 
Kaheksate tegimine on endiselt plaanis, ikka 10 kordust korraga. Tänasest saab kordade arvu ka juba suurendada, ehk plaani kohaselt 3-4 x päevas. Rihma otsas ta seda kaheksandamist väga niisama teha enam ei taha, kuid kui maius nina ees, siis lausa jookseks need kaheksad ära. Archie on väga food-motivated!
Istu-püsti harjutusega on ikka veel raskused. No kuidagi ei taha see jalg sinna kere alla õigesse asendisse minna. Teen harjutust temaga seine ääres või siis asetan oma jala tema jala kõrvale, et ta ei saaks istuma minnes jalga kehast eemale lükata. Ega see harjutus talle ei meeldi, et mis mõttes istu ja püsti ja istu ja püsti kogu aeg. Aga taaskord, kui maius näpus, siis saame need 5-7 kordust ikka tehtud. Tänasest siis võib korduste arvu juba 10ni tõsta.
 
Ehk siis neljanda nädala füsioplaan vastavalt Archie enesetundele oleks:
1) Jalutuskäigud 15-20 minutit 3-4 korda päevas ja võib juba koera pikema rihmaga ka kaugemale lasta, et veidi traaviks.
2) Istu-püsti kuni 10 kordust 3-4 korda päevas.
3) Kaheksate käimine kuni 10 kordust 3-4 korda päevas. 

Kastreerimisest
Kolm nädalat kastreerimisest möödas ja mida ma koera puhul siiani täheldanud olen:
1) Oma aias ei märgista (väga) enam, vaid pissib kõik korraga ära. Ma ei teadnudki, et ta põis nii palju korraga mahutada võib :D Väljaspool aeda jalutuskäikudel tõstetakse jalga ikka aeg-ajalt.
2) Iseloom on sama.
3) Söögiisu on sama ehk siis andke ainult! Kuna ta kiire ainevahetusega, siis see, mis sisse läheb ka välja tuleb. Toidu kogus on sama ja kaalu (isegi selle vähesema liikumisega) ei ole juurde tulnud.
4) On palju rohkem jooma hakanud. Võib-olla see ka palavamate ilmadega seotud.
5) Ja põhipunkt, miks kastreerida lasin: smegma. Kui varem oli terve elamine tilkasid kogu aeg täis, siis nüüd tundub, et see probleem on olematu. 
Jälgime aga edasi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar