pühapäev, 8. mai 2016

13.-16. päev peale operatsiooni

Paranemine edeneb jõudsalt, kuid koer on järjest rohkem solvunud, et väga õues möllata ei saa. Ilusate ilmadega oli ta varem üksi aias ja sai teha, mida tahtis (siiski käisin pidevalt kontrollimas, kas ta ikka aias alles on ja üle aia pole pannud vms), kuid nüüd piirdub aias käimine ainult 10-15 minutiga ja seda ka rihma otsas. Endiselt käib toas vingudes minu ja ukse vahet, et millal me juba õue läheme ja kui minu poolt reaktsiooni ei tule, siis visatakse solvunult ukse ette pikali.
14. päeval käisime järelkontrollis. Haav oli enam-vähem, enamus õmblusi eemaldati, ainult kaks niiti jäeti veel jalale. Need pean nädala pärast ise ära võtma. Archie sai loa ka trepist kõndimiseks, seega saavad minu põlved nüüd puhata, kuna ei pea enam 28,5 kg süles trepist üles ja alla tassima :D
15. päeval käisime veidi pikemal jalutusringil ümber kvartali. Archie oleks muidugi edasigi veel kapanud, aga asja tuleb siiski kainelt võtta ja ettekirjutustest kinni pidada. Arsti sõnutsi peaks jalutamise aega iga päevaga minuti võrra pikendama ehk siis kuu ajaga tuleks 30 minutit kokku. Aga kuna Archiel on toas liikumiseks vaba pinda u 50-55 ruutu (elutuba ja köök) ja ta kasutab seda võimalust täiega, siis ei saagi väljas väga pikemaid tiire teha, sest päeva norm juba toas mitmekordselt täis kõnnitud. Eilsest alates ei saa ta enam ka valuvaigistit, seega ei tahaks kohe alguses selle jalutamisega väga üle ka pingutada ja talle ebemeeldivust põhjustada.

Füsio kolmandal nädalal
  1. Igapäevane kõndimine rihma otsas.
  2. Mudi-mudi, mida vahest nauditakse ikka sajaga.
  3. Jätkame "kaheksate" kõndimist 1-2 x päevas korraga kuni 10 ringi.
  4. 16. päeval alustasime "istu-püsti" harjutusega, mis treenib tagajalgade suuremaid lihaseid ja sirutust/painutust liigestes. Selle ülesande eesmärk on koer kenasti "ruutu" istuma ja seisma saada, et lihased ja liigesed saaksid võrdselt koormust.
    Vot see on üks keeruline asi veel. Vahest saab ta kenasti istutud, ehk jalg juba peaaegu tagumiku all (nagu pildil), kuid siiski on enamus kordadel parem jalg lösakil väljas (mis on opijärgselt normaalne) ja suurem koormus vasakul jalal. Teen Archiega harjutust seina ääres, haige jalg seina poole, et jalg rohkem keha alla läheks. Kuid isegi siis annab viilida, ta lükkab opitud jala veidi ette, et mugavam istuda oleks. Kuid eks harjutamine teeb meistriks ja kui seda harjutust päevas 3-4 x korraga 5-7 kordust teha, siis saab ka Archie varsti jälle "ruudus istujaks".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar