esmaspäev, 25. aprill 2016

Mis on TTA?

Kui sinu koerale on TTA operatsioon juba tehtud, siis sa kindlasti tead, mida see endast kujutab.
Kes aga teema kohta rohkem informatsiooni tahab, siis SIIN on üks paljudest ülevaadetest inglise keeles.

Loomade kiirabi kliiniku koduleheküljelt leidsin sellise teksti:
Põlveliigese eesmise ristatisideme rebend. Väga sage tagajala vigastus koertel. Tihti vigastub ka menisk ja oma olemuselt väga saranane haigus inimestele. Selline vigastus vajab operatsiooni. Tegemist on spontaanse vigastusega, mille põhjuseks ei ole mingit suur avariid vaja. Sageli on selle vigastuse tekke põhjus liigese kulumine ja degeneerumine, mis võtab aastaid enne kui side rebeneb. Koormuse ja ringitormamisega tekivad esmalt mikrovigastused, kerge põletikuline reaktsioon, liigese pehmekoelised struktuurid (sidemed, meniskid, liigesekapsel) ja kõhred hakkavad degenereeruma. Rabedad sidemed rebenevad teinekord võrdlemisi süütus situatsioonis palli, pulga või postiljoni järgi joostes. Teatud tõugu koertel on sellise vigastuse tekkimiseks eelsoodumus tagajalgade iseäraliku kuju tõttu. Ebaratsionaalsete koormuste ja biomehhaanika tõttu toimub vigastumine kergemini.
Operatsiooniks kasutatakse erinevaid meetodeid. Operatsiooni eesmärk on eemaldada liigesest kahjustunud ja valutekitavad koed ning erineval moel tagada uuesti liigese toimimine. Kuna vigastuse ja operatsiooni järgselt saab teine tagajalg topelt koormust, juhtub sageli teise põlve sama vigastus mõne aja möödudes.
TTA puhul kasutatakse jala biomehhaanika muutmist sääreluu eesserva edasinihutamise abil titaan imlpantaadiga. See on üks uuemaid ja kaasaegsemaid meetodeid ristatisideme rebendi ravis.

Tagajal lonkel on palju võimalikke põhjuseid. Kuid järsku ja ilma teadaoleva traumata alanud tagajala lonke puhul tuleb ristatisideme vigastust kaaluda peamise põhjusena. Ettevaatust pallide, pulkade jm mänguasjade loopimisel! Samuti libedaga ja ebaühtlasel pinnasel (metsas, rabas) joostes.

Lisaksin ka parkett jms põrandad siia juurde, sest ega needki väga koerasõbralikud ole.




Selline näeb välja Archie röntgen.



Ja selline on operatsiooniga kaasnev haav, mis on rohkem jala siseküljel. See pilt on tehtud kolmandal päeval peale operatsiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar